Home Tour – Davies Street Residence by Studio Four

 
davies street residence_01.jpg

 

The Davies Street Residence by studiofour began as an existing single level residence, comprised of low ceilings and a series of dark compartmentalised spaces. With strategic re-planning of the ground floor, and the addition of a new highly flexible first floor, the functions of the house have been extended and rejuvenated and the design adapts to suit the ever changing dynamics of family life.

Cold, dark and stagnant spaces were eliminated through both the insertion of a central courtyard as well as a new connection to the rear garden; all volumes now provided fresh air, an abundance of natural light and garden aspect.

Equally important was the client’s vision to have a home that supported healthy living. Providing a built environment that had abundant access to fresh air, aspect and light was paramount to the success of this project.

 
davies street residence_02.jpg
davies street residence_03.jpg
davies street residence_08.jpg

 

The team at studiofour comprises of designers with experience in architecture, interiors, landscape and art.  With the Davies St Residence they were able to provide a holistic design approach and therefore there were no boundaries in this project. Each discipline bled into another, to inform a cohesive, highly considered outcome. When approaching the alterations and additions for this project, studiofour's aim was to retain as much of the existing building fabric as possible and work within the existing structural envelope, as this would prove most economical.

This enabled the client’s budget to focus on items such as the custom steel screen and the series of glass sliding doors and walls, which maximised the functionality of the home, while, with their seamless detailing, increased the sense of space and usability, and connection to the surrounding landscape.

 
davies street residence_10.jpg
davies street residence_06.jpg
davies street residence_11.jpg
davies street residence_12.jpg
davies street residence_14.jpg
davies street residence_15.jpg
 
Source: The team at Studio Four comprises of ...