Doherty Design Studio | Women in Design

 
 

WOMEN IN DESIGN SERIES

THE LOCAL PROJECT & DOT + POP

“Our design style is contemporary and layered, and we are constantly drawn to Modernist design for inspiration, as well as the 1970’s-1980s for their architectural language and design detail”


 
Fitzroy Residence

Fitzroy Residence

 

Doherty Design Studio is a multi-disciplinary design practice based in Melbourne, who create tailored residential and commercial environments from concept through to completion throughout Australia. Mardi Doherty, Director of Doherty Design Studio graduated from Interior Design at RMIT, commenced a degree in Architecture, but dropped out to become an artist. She eventually detoured back into design, working for local Melbourne designer Chris Connell, before heading to London where she worked with Conran Design Group and David Collins Architecture & Design.  Mardi returned to Melbourne in 2000 when Federation Square was being designed, and spent three years working on the interiors of the National Gallery of Victoria.

 

Fitzroy Residence

Fitzroy Residence

Fitzroy Residence

Fitzroy Residence

 

Following her stint on the NGV Mardi decided to set up her own business - “The decision to open my own studio was quite intuitive just a question of time and place. I was naïve and young, and all I knew was that there was enquiry and interest in what I did, so I launched in! Says Director Mardi Doherty.

The studio draws on the strength of its professional in house team and collaborations with some of Australia’s leading creatives. Their aim is to enhance an interior experience through intuitive, holistic design principles and bespoke finishes that express individuality.

I lead the business but its certainly a sum of parts that keep it thriving. Our team is made up of a talented, hard-working, supportive group of designers.” Says Mardi.

 

Fitzroy Residence

Fitzroy Residence

Church Residence

Church Residence

 

"Its good to know that our studios work is contributing to the design industry, and we have a strong interest in mentoring, and encouraging younger designers.” says Mardi.

Fitzory Residence is one of Doherty Design Studio’s most applauded projects to date. The interior of this contemporary three-level terrace was designed for a couple opting to downsize to an inner city luxurious retreat. The interior takes its lead from the built form and the external materials used in landscaping to create a series of spatially diverse areas. From the entry, the home opens to reveal a richly layered material mix of: ceramic tiles, mirror, steel mesh, fluted glass, terrazzo tiles, stone, light and dark timber veneers, timber-lined ceilings and oak floors.

 

Church Residence

Church Residence

 

Each project is treated individually to reflect the clients needs and personality. We aim to express this through an artistic approach to customisation, materiality and bespoke detailing “

 

Church Residence

Church Residence

 

“Our job is to tell each client’s story in a meaningful way and to create something that is unique to them.” Says Mardi Doherty.

Church Residence is another of Doherty Design Studio’s stand out projects, a four-level, converted 1930s church that has been extensively renovated. The brief required a sophisticated, sympathetic response to the existing architecture. Spatial flow, light, and an outdoor bathing space were important. The project responds to the brief through employing minimal colours and materials and a base palette of white and pale grey ensures a light, calm feel while green acts as a contrasting neutral.

 

Ba Xa Eatery

Ba Xa Eatery

Ba Xa - Commercial Project

Ba Xa - Commercial Project

 

Eatery Ba Xa is a brave and sassy, sweet and gentle casual Vietnamese noodle bar at Melbourne Airports International terminal. Doherty Design Studio & Techne Architecture and Design collaborated to create a noodle bar that goes well beyond the norms of an airport food venue, giving it a sophisticated, feminine and very Melbourne look. The brief for the fit out were complex; the design needed to offer a nod to it’s namesake, the Ba Xa (which translates as ‘female village chief or wifey, someone who is nurturing, strong and fun) but also reflect Melbourne’s dynamic food scene and the punchy flavours of Vietnamese cuisine. A daring feminine aesthetic is delivered via graphic colours and forms. Underpinning it’s look and feel is a palette of neutrals and nude tones, punctuated with blue and maroon. As astute mix of material – natural stone, leather, terrazzo, brass, timber veneer, mirror and mesh provide continuity throughout.

 

Ba Xa - Commercial Project

Ba Xa - Commercial Project

 

The dynamic with our clients is informal yet rigorous, as we respond to the issues each client and site presents." says Mardi Doherty.

 

Hawthorn Residence

Hawthorn Residence

Hawthorn Residence

Hawthorn Residence

 

Hawthorn Residence - a 1980s Cocks Carmichael designed home which needed its interiors brought up to date whilst still celebrating its strong architectural form and beauty. At the heart of the brief was a request to reinvigorate the interior while retaining the home's original features – glass bricks, grey terrazzo floor, pale timber-lined ceilings and front door. Key design aspects are delivered in the form of custom cabinetry, colour blocking, the repetition of pattern and geometric details. The studio responded boldly to their clients love of colour and appreciation of 1980s architecture.

 

Hawthorn Residence

Hawthorn Residence

Mardi Doherty - Director, Doherty Design Studio

Mardi Doherty - Director, Doherty Design Studio


‘Women in Design’ Series by DOT + POP & The Local Project

Edition 1: MELISSA BRIGHT ON EMPOWERMENT | WOMEN IN DESIGN

Edition 2: DESIGN BY GOLDEN | WOMEN IN DESIGN

Edition 3: CASSIE JAMES-HERRICK ON SELF-BELIEF | WOMEN IN DESIGN

Edition 4: STUDIO GRIFFITHS | WOMEN IN DESIGN

Editions to be released every Monday and Wednesday, watch this space!

 
Source: Doherty Design Studio is a ...

The most beautiful nail salon we ever did see...

 
Photography | Justin Alexander

Photography | Justin Alexander

 

PROFESSIONAIL | BY JASON BYRNE DESIGN

 

 

Professionail Hornsby asked Jason Byrne Design to create a new salon unique within the Professionail franchise family and what they have done is most likely the most divine nail salon EVER - check out the images below, I'm sure you'll agree with me!

The concept was inspired by the simplicity of the nail file, the shape helping to soften the linear lines which was required to order the stores functionality. The nail file concept evolved into privacy screens, niches for nail polish displays and a hand wash area. To encourage customers to explore the salon, zones were placed opposing each other, with the drying station, magazine and drinks station placed in a central zone. This central zone is the heart of the salon, providing direction and privacy for customers.

The salon celebrates femininity, embraces thoughtfulness whilst improving workflow. It’s modern, has a feeling of space; yet provides pockets of privacy.

 

JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_03.jpg
JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_09.jpg
 

Within the concept everyday materials were elevated to be luxurious. Paints were selected in flat and glossy finishes, appearing similar but offering different qualities and experiences. The accent green and blue paint is deliberately chosen to encourage customers to have fun with their nail polish colour selection. They are playful statement colours, surprising and bold, making customers look twice.

The end result – their client’s description of the store, ‘Cuban Barbie Gone Wild’ – and what’s better than that!

Professionail Hornsby was recently shortlisted as part of The Dulux Colour Awards 2018.

 

JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_02.jpg
JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_05.jpg
 

“We were inspired by the simplicity of the nail file while evolving the stores concept. The nail file shape softens the linear lines which order the stores functionality. The store embraces greys and pinks as the predominant colours. Flashes of green and blue delineate changes in the layering of materials. These greens and blues also seek to encourage customers to have fun with nail colour selection. The store celebrates femininity and emphasises the fun and beauty of a visit to a nail salon.” says Jason Byrne of Jason Byrne Design.

 

JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_04.jpg
JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_06.jpg
JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_08.jpg
JASON_BYRNE_DESIGN_PROFESSIONAIL_HORNSBY_07.jpg
 

The Client:  Professionail Hornsby
@professionailhornsby

The Shopfitter: Danielle Guo | Addison Joinery

The Photographer: Justin Alexander
@justinalexanderphoto

The Floral Arrangements: Bird Wood and Bloom
@birdwoodandbloom

The styling: Kris Won
@kri.ss.ii

 
 
Source: Professionail Hornsby asked Jason Byrne ...

Interiors to swoon over... and at an RSL you say?!

 
Photographer | Damian Bennett

Photographer | Damian Bennett

TomMarkHenry delivers their authentic design approach to Rooty Hill RSL

 

Made by the Hill is a new social destination at Rooty Hill RSL that’s bringing the Scandinavian style of boutique bars and city cafés to Western Sydney. Designed by TomMarkHenry in collaboration with Altis Architecture, the revitalised space is relaxed and comfortable with a soft, natural and durable aesthetic to cater for a broad range of demographics and functions.
 
Facilitating this variety of functions, and accommodating large numbers of people and wide-ranging demographics required careful spatial planning. Circulating around the new island bar, the open-plan floor space has been divided into a series of zones to offer a more human scale and provide different levels of comfort and atmosphere. Banquette areas and long tables are for larger groups; and intimate pockets, booths and counter-height bars are for smaller groups and couples.

TomMarkHenry_Made by the Hill_ Photo credit Damian Bennett_03.jpg

The gentle palette of dusty pinks, pale yellows and soft greys complement the soft curves of the seating, booths and bars, which are drenched in natural light from the floor-to-ceiling window façade. Greenery throughout Made by the Hill adds contrasting colour and life.

TomMarkHenry_Made by the Hill_ Photo credit Damian Bennett_05.jpg
TomMarkHenry_Made by the Hill_ Photo credit Damian Bennett_07.jpg

The Scandinavian-style furnishings, which offer durability and longevity in both practical and aesthetic terms, have rounded forms, organic lines and wooden frames. This includes classic pieces such as Thonet’s spindle-back Arka armchair; the cane-woven Benko chair; the Ironica beechwood dining chair as an updated version of the iconic Windsor; and Studioilse’s two-seater De La Espada with its high stick back. These are matched with contemporary upholstered chairs with enveloping forms that still reference Danish design. Natural materials continue throughout Made by the Hill with oak and walnut tabletops, Blackbutt timber, stone and marble, and leather, canvas and wool.
 
TomMarkHenry thrives on the creative and collaborative development of unique and exceptional spaces such as Made by the Hill, and its authentic and adaptable approach ensures the dynamic studio continues to push the boundaries of design and expectation. 

TomMarkHenry_Made by the Hill_ Photo credit Damian Bennett_13.jpg
TomMarkHenry_Made by the Hill_ Photo credit Damian Bennett_09.jpg
 
Source: TomMarkHenry delivers their authentic ...

Studio Tate - PDG Melbourne

 
All Images from  Studio Tate  - Photography by  Peter Clarke Photography

All Images from Studio Tate - Photography by Peter Clarke Photography

We love everything Studio Tate do here at Dot + Pop, and their latest collaboration with their long term client PDG is incredibly beautiful. PDG wanted their headquarters to feel more like a home or hotel rather than an office space and that's what Studio Tate have delivered!

Studio Tate said: "Paying tribute to PDG’s emphasis on high-quality projects and lasting relationships, our concept teased out the subtle sophistication of the tailored suit – made to fit an individual’s exact proportions using the finest fabrics, with every last detail considered, from the hand-stitching to button selection."

The design is split into three main areas: the entry and reception, Managing Director’s office and the work space. The materials range from stone floors, to hexagonal floor plates, to walnut timbers, tan accents, brass detailing and stone cladding. LOVE!

 

The Dulux 2017 Colour Awards Winners...

 

The 31st Dulux Colour Awards winners have been announced and they are all incredibly inspiring and beautiful projects. 

Dulux Colour Planning and Communication Manager, Andrea Lucena-Orr, said the 2017 finalists presented works that delivered an entirely unrestrained skew on colour use, in line with this year’s theme of ‘Bold, Forward, Tilted’:

The Dulux Colour Awards looks to uncover the most inventive use of colour in built environments across Australia, New Zealand and beyond. Each year we look for the submissions that take creativity to new heights and this year’s award winners broke free of all tradition to deliver concepts that truly represent the future of colour and design.

The 2017 Dulux Colour Awards winners are:

Single Residential Exterior Winner Project: Burleigh Street House by ME -  Featured Dulux colours: Melon Baby, Ginger Crunch, Stella, Black Water, Duck Egg Blue, Night Life, Indian Summer, Mondrian Blue and White Watsonia  Photo by Christopher Frederick Jones.

Single Residential Exterior Winner Project: Burleigh Street House by ME - Featured Dulux colours: Melon Baby, Ginger Crunch, Stella, Black Water, Duck Egg Blue, Night Life, Indian Summer, Mondrian Blue and White Watsonia

Photo by Christopher Frederick Jones.

Commercial Exterior Winner Project: North Bondi Amenities by Sam Crawford Architects with Lymesmith -  Featured Dulux colours: Khaki, Straw, Teal, Opaline and Cootamundra  Photo by Brett Boardman.

Commercial Exterior Winner Project: North Bondi Amenities by Sam Crawford Architects with Lymesmith - Featured Dulux colours: Khaki, Straw, Teal, Opaline and Cootamundra

Photo by Brett Boardman.

Single Residential Interior Winner Project: Footscray Apartment by BoardGrove Architects  - Featured Dulux colours: Natural White, Black Caviar and Colorbond Dune  Photo Haydn Cattach.

Single Residential Interior Winner Project: Footscray Apartment by BoardGrove Architects
- Featured Dulux colours: Natural White, Black Caviar and Colorbond Dune

Photo Haydn Cattach.

Multi-Residential Interior Winner Project: Coppin Street Apartments by MUSK Architecture Studio -  Featured Dulux colours: Sulphur  Photo by Ben Hosking.

Multi-Residential Interior Winner Project: Coppin Street Apartments by MUSK Architecture Studio - Featured Dulux colours: Sulphur

Photo by Ben Hosking.

Student Winner Project: Carrara Baths by Taylor Chan from University of Auckland -   Featured Dulux colours: Osso Bucco, Tranquil Retreat, Fresh Lemon, Still Yellow, Window Blue and Brilliant Red   Render courtesy the student.

Student Winner Project: Carrara Baths by Taylor Chan from University of Auckland - 
Featured Dulux colours: Osso Bucco, Tranquil Retreat, Fresh Lemon, Still Yellow, Window Blue and Brilliant Red

Render courtesy the student.

Commercial Interior – Public Spaces & Hospitality Winner Project: The Pool by Aileen Sage Architects with Michelle Tabet -  Dulux colours: Water Raceway, Orchid Orange, Claypot, French Blue, Admiralty, APO Grey and Storm – Metallic Grey  Photo by Brett Boardman and Alexander Mayes.

Commercial Interior – Public Spaces & Hospitality Winner Project: The Pool by Aileen Sage Architects with Michelle Tabet - Dulux colours: Water Raceway, Orchid Orange, Claypot, French Blue, Admiralty, APO Grey and Storm – Metallic Grey

Photo by Brett Boardman and Alexander Mayes.

Commercial Interior – Workplace & Retail Winner Project: Financial Services by Futurespace  - Featured Dulux colours: Silkwort, Natural White, Colorbond Shale Grey, Navy Gloss, Brume Half, Zeus Charcoal Satin and Gunmetal Kinetic Satin  Photo by Sharyn Cairns.

Commercial Interior – Workplace & Retail Winner Project: Financial Services by Futurespace
- Featured Dulux colours: Silkwort, Natural White, Colorbond Shale Grey, Navy Gloss, Brume Half, Zeus Charcoal Satin and Gunmetal Kinetic Satin

Photo by Sharyn Cairns.

International Winner Project: Antarctic Heritage Trust – Hillary’s Hut by Antarctic Heritage Trust -  Featured Dulux colours: Pram point, Snow Cat, Ponder, Transmission, Heke, Dieskau, Underbrush, Rose Pink Villa, Sceptre Blue, Dusky, Fanlight, Murray Red and Vivid White  Photo courtesy Antarctic Heritage Trust.

International Winner Project: Antarctic Heritage Trust – Hillary’s Hut by Antarctic Heritage Trust - Featured Dulux colours: Pram point, Snow Cat, Ponder, Transmission, Heke, Dieskau, Underbrush, Rose Pink Villa, Sceptre Blue, Dusky, Fanlight, Murray Red and Vivid White

Photo courtesy Antarctic Heritage Trust.

Multi-Residential Exterior Winner Project: RMIT Bundoora West Student Accommodation by Richard Middleton Architects -  Featured Dulux colours: Electro Mid Bronze  Photo by Dianna Snape.

Multi-Residential Exterior Winner Project: RMIT Bundoora West Student Accommodation by Richard Middleton Architects - Featured Dulux colours: Electro Mid Bronze

Photo by Dianna Snape.